Tuinschuur? Boshut? Petanquebaan? Dit gebouwtje van fotograaf Serge Anton is dat alles en nog veel méér. Hij heeft het eigenhandig ontworpen en ingericht met een zorgvuldige selectie van bijzondere objecten. Een verborgen vluchtplek vol actueel design en herinneringen aan zijn kindertijd. Aan alle kanten omringd door de rust van de Ardense bossen en het meer van Sedan.

UNE MAISONNETTE DESIGN
UNE MAISONNETTE DESIGN

Lang geleden was dit een rommelig tuinschuurtje waar de kleine Serge Anton zich terugtrok om te spelen en te dromen. Pas vorig jaar, na de renovatie van zijn Ardense woning (een eerder Levis Atelier project), richtte de fotograaf zijn blik op de overwoekerde ruïne achteraan het domein. Meteen besloot hij om een stukje jeugdsentiment in ere te herstellen.

De constructie uit 1920 kreeg een uitgepuurde make-over. Het dak werd volledig vernieuwd en met sobere dakpannen bedekt. De ramen werden iets vergroot en voorzien van strakke zwarte kaders. De vernieuwde façade kreeg een schoonheidsbehandeling met het ultramatte Levis Atelier Muur Kalei-Effect in RAL9017 zwart. Het resultaat oogt net zo eenvoudig en ongedwongen als een Ardens boerenerf.

Een opvallende toevoeging is de enorme grijze betonplaat. Die brengt eenheid in het geheel en doet ook dienst als buitenterras.

Het interieur biedt een tegelijk ruwe én geraffineerde aanblik. Wit, zwart en groen gaan een rustgevende dialoog aan. Het zachte bed nodigt uit om een uiltje te knappen. Tegen de wand zie je een showcase vol kunstzinnige voorwerpen en souvenirs. Alle meubelen zijn door de fotograaf zelf getekend en met zorg vervaardigd door Belgische vakmensen. Kortom, elk detail getuigt van het perfectionistische oog van de meesterfotograaf.

Detox groen  

Een interieur als een detox kuur. Vol frisse boslucht en zachtgroene tinten. De imperfecte muren en het bewust nonchalante schilderwerk contrasteren met de gladde zwarte tegelvloer. Ook hier is het rustieke Levis Atelier Muur Kalei-Effect toegepast in zuiver wit en mosgroen RAL6003.

Design schuur in de natuur

Stoer staal

Serge Anton ontwierp een kloeke vierkante tafel uit staal en vintage hout. In de stalen bak plaatste hij enkele terrariums. Elke fles bevat een mini-bos waar je urenlang naar kan kijken. De placemats zijn gekleurd met plantaardige pigmenten. Het zwarte wandrek is uitgevoerd in gevouwen plaatstaal. Een favoriete techniek van Serge Anton. Je oog glijdt over een variatie van originele objecten zoals een gekke lamp en een oldskool ventilator. De raffia tas en hoed nemen je mee naar de jungle van Madagaskar.

Speciaal voor de vrienden

Op vraag van zijn vrienden legde Serge Anton een petanquebaan aan. Het speelterrein uit fijn dolomietgrind is afgebakend met oude treinbilzen. Vrolijke gesprekken, fluitende merels en het getik van metalen ballen: hier glijdt elke zomeravond zorgeloos voorbij. Nog een glaasje pastis en de sfeer kan niet meer stuk!